GABON: Militären har tagit över makten och upplöst regeringen, meddelar soldaterna i det direktsända talet i tv-kanalen Gabon 24.
GABON: Militären har tagit över makten och upplöst regeringen, meddelar soldaterna i det direktsända talet i tv-kanalen Gabon 24.

Militären tar makten i Gabon

Efter att presidentvalet avslutats och Ali Bongo Odimba återvaldes, tar militären kontroll över landet

Published

Gabons president Ali Bongo Odimba återvaldes i landets presidentval.

Men efter att rösterna räknats färdigt under natten mot onsdag genomfördes en militärkupp.

– Vi har beslutat att försvara freden genom att sätta stopp för regimen, säger en av soldaterna som tog kontroll över en tv-sändning.

Under onsdagsmorgonen kom uppgifter om att militären i Gabon tagit över makten och upplöst regeringen. Bilder på X, tidigare Twitter visar hur militären tagit över tv-kanalen Gabon 24 där de meddelar beskedet.

I det direktsända talet säger soldaterna att de allmänna valen avbryts och att valresultatet ogiltigförklaras, enligt franska BFMTV.

”Efter att ha noterat en oansvarig och oförutsägbar styrning som resulterat i en kontinuerlig försämring av den sociala sammanhållningen som riskerar att leda landet till kaos, har vi beslutat att försvara freden genom att sätta stopp för regimen”, säger soldaterna i det direktsända talet i tv-kanalen.

Suttit 14 år vid makten

Valet som hölls tidigare i helgen vanns av den sittande presidenten Ali Bongo Odimba. Han fick 64,27 procent av rösterna i valet och vann där med en tredje mandatperiod. Presidenten har suttit vid makten i landet i 14 år.

Utmanaren i valet, Albert Ondo Ossa som förlorade, fördömde valet redan innan det var slut. Han beskrev det hela som ett ”bedrägeri orkestrerat av Bongos läger”.

Skottlossning i huvudstaden

Efter kuppen kommer nu rapporter om skottlossning i huvudstaden Libreville. Militären har även meddelat att landets gränser stängs och att ”republikens alla institutioner upplöses”.

Inte första kuppförsöket

Efter valet i Gabon 2016, som också vanns av Ali Bongo Odimba uppstod också stökigheter. I huvudstaden drabbade då säkerhetsstyrkor samman med anhängare till oppositionen, det rapporterade The Guardian.

Demonstranter ska då ha tänt eld på nationalförsamlingen och parlamentsbyggnaden.

Tre år senare genomfördes ett kuppförsök i landet. Ali Bongo Odimba befann sig då i Marocko där han behandlades för en stroke. Då tog några soldater kontrollen över den statliga radion och bad folket att ”resa sig upp”. Kuppförsöket misslyckades och myndigheterna lyckades ta kontroll över radiostationen igen.

Innan Gabon styrdes av Ali Bongo Odimba styrdes landet av hans far, Omar Bongo som satt vid makten mellan 1967 och 2009.

Powered by Labrador CMS