Elon Musk - eller?

Elon Musk har nylig blitt kåret til verdens rikeste mann, med en formue på over 200 milliarder dollar. Men hvordan har han skaffet seg denne enorme formuen, og hva er fremtiden for hans investeringer og grunnlagte selskaper?

Musk har en lang historie som gründer og investor, med sine første investeringer som dateres tilbake til 1995 med Zip2, en gulesider-nettside på internett.

Det var altså der alt startet, og i dag er han verdens rikeste. Men helt fra starten har hans formue vært forbundet med et mysterium, som hvor pengene kom fra.

Det har lenge vært en rykte på internett om at Tesla-sjefen og Twitter-eieren Elon Musk har en far som har eid en "apartheid-smaragdgruve" eller en "slavsmaragdgruve". Påstanden går ut på at Elons far, Errol Musk, som det sies at har vært estrangert fra sønnen sin i en periode, eide en smaragdgruve under apartheid i Sør-Afrika, og at det var seed-penger fra farens formue fra gruven som gjorde at han kunne bli den amerikanske milliardæren han er i dag. Etter å ha undersøkt saken, har vi funnet rapporter fra så langt tilbake som 2009 og 2014 som sier at da Elon Musk var barn i Sør-Afrika på 1980-tallet, hadde faren "en eierandel i en smaragdgruve" nær Lake Tanganyika i Zambia, ikke Sør-Afrika. Utover dette klarte vi ikke å finne noen bevis for at penger generert av farens involvering i gruven hjalp Elon bygge sin formue i Nord-Amerika.

Selskapet ble solgt for 307 millioner dollar, og Musk tjente 22 millioner dollar på sin eierandel på 7%.

Han brukte deretter overskuddet fra salget til å starte finansielle tjenester selskapet X.com, som senere ble slått sammen med Confinity til Paypal. Musk tjente 180 millioner dollar fra salget av Paypal til eBay.

Musk har også vært en tidlig investor i DeepMind Technologies, et britisk kunstig intelligens datterselskap av Alphabet Inc. Selskapet ble ervervet av Google i 2014, men det er uklart hvor mye Musk tjente på denne investeringen. Han har også investert hele overskuddet fra DeepMind i OpenAI, en ikke-profit organisasjon som trolig ikke vil bli solgt.

En av Musks mest verdifulle eierandeler er i SpaceX, et romskipselskap grunnlagt i 2002. Selskapet er fortsatt privat, men det ryktet at det kan være nærmere en IPO. Musk eier 44% av selskapet, som er verdsatt til 127 milliarder dollar, noe som gjør hans illikvide eierandel verdt omkring 55 milliarder dollar.

Tesla, grunnlagt av Martin Eberhard og Marc Tarpenning i 2003, er Musks største verdsatte eierandel. Han deltok i Series A-runden i 2004, og har siden ledet Series B- og Series C-rundene. Han eier for tiden 445,617,432 aksjer, verdsatt til 74,805,798,309 dollar. Imidlertid har Musk stilt 267,6 millioner aksjer som sikkerhet for personlige lån, noe som representerer godt over halvparten av hans utestående aksjer.

Musk har også grunnlagt Neuralink, en selskap fokusert på hjerneforskning, og The Boring Company, et tunnelboringsselskap. Neuralink er verdsatt til omkring 1 milliard dollar, noe som gjør Musks eierandel på 1/3 verdt 333 millioner dollar. The Boring Company er verdsatt til 5,67 milliarder dollar, og Musks eierandel kan være så høy som 90%,

Powered by Labrador CMS