Energi-gjennombrudd med utrolig timing

Amerikanske forskere skal ha gjennomført den første kjernefusjonseksperimentet som har oppnådd nettoenergi, et stort gjennombrudd innen et felt som har jaktet på en slik gevinst siden 1950-tallet, og en potensiell milepæl i jakten på en klimavennlig, fornybar energikilde som kan erstatte fossil energi.

Dette skriver The Independent.

Eksperimentet fant sted de siste ukene ved det statlige finansierte Lawrence Livermore National Laboratory i California, der forskerne brukte en prosess som kalles inertial confinement fusion, ifølge Financial Times, som siterer tre personer med kjennskap til eksperimentets foreløpige resultater.

Testen involverte å bombardere en pellets med hydrogen plasma med verdens største laser for å utløse en kjernefusjonreaksjon, samme prosess som finner sted i solen.

Forskerne klarte å produsere 2,5 megajoules med energi, 120 prosent av de 2,1 megajoules som ble brukt til å kjøre eksperimentet.

Laboratoriet bekreftet overfor FT at de nylig hadde gjennomført et "vellykket" eksperiment på National Ignition Facility, men avviste å kommentere videre, med henvisning til det foreløpige naturen til dataene.

Powered by Labrador CMS