
Etter 40 mil oppdaget vi en stor utfordring i elbilen
Annerledes på nesten alle måter. Det gjør bilen veldig interessant.
Jaguar har gått fra å ikke være i nærheten av noen topplister, til at de etter årets tre første måneder ligger foran merker som Ford, Mercedes, Renault, Opel og Mazda i salg.
De er kry hos Jaguar i Norge for tiden. Fra å være et nisjemerke med forsvinnende liten markedsandel, har kundene strømmet til de siste månedene.
Og det er utelukkende én grunn til denne voldsomme utviklingen: Jaguars elbil i-Pace dukket opp. 92 prosent av alle Jaguarer som er registrert så langt i år er nettopp i-Pace.
Litt ekstra kry var de nok da de kunne skryte av at bilen både vant kåringen for «Årets bil» i både Europa (Car of the Year) og verden (World Car of the Year) - samt at de også fikk prisen for årets bil av Aller i Norge.
I en klasse for seg selv i-Pace er en bil som det er litt vanskelig å plassere i bilmarkedet. Modellen har blitt sammenlignet med Tesla Model X og Audi e-Tron, men utover at det er forholdsvis store elbiler, er det egentlig ganske unaturlige sammenligninger.

Jaguar har forsøkt å markedsføre bilen som en SUV, men med en bakkeklaring som er rundt 20 prosent lavere enn både Audi og Tesla sier det seg selv at det ikke helt er treffende.
Sammenlignbar
En mer naturlig sammenligning er biler som Audi A6 Allroad og Mercedes E-klasse All-Terrain, som er vanlige familiestasjonsvogner som er litt løftet. Men selv om i-Pace har store hjul og enorme hjulbuer, og bakkeklaringen også lavere enn hva du får i disse modellene.
Dessuten er disse konkurrentene stasjonsvogner, noe i-Pace ikke er. i-Pace er dermed en elbil som må tas litt på sine egne premisser. Så hva er i-Pace? Jaguars elbil er for alle formål en påkostet, romslig familiebil med et solid hint av kraftoverskuddet til sportslige biler.

Bilen er utstyrt med to elmotorer på 200 hestekrefter hver, som forflytter bilen fra 0-100 på under 5 sekunder gjennom å presse kreftene ut på alle fire hjul. Effekt er én ting, men dreiemomentet på 696 Nm fra stillestående er det som virkelig skaper skyvet.
Aller mest imponerende er det i akselerasjonen fra rundt 10-70 km/t, noe som betyr at bilen er et beist ut av rundkjøringer. Bilen fragir seg også under heftig pådrag noe som kan minne om en motorlyd. Bilen er i utgangspunktet forholdsvis stramt satt opp, noe som innbyr til litt leken og morsom kjøring.
Vi tør å si at det er den mest lekne elbilen i sin størrelse, men med 2,2 tonn med bare fører i bilen sier det seg selv at det ikke er den aller skarpeste sportsbilen. Stramheten betyr riktignok at bilen ikke nødvendigvis den mest grasiøse over det dårligste av norske telehivveier, selv om vår testbil er utstyrt med luftfjæring. Som alle andre elbiler er den svært lettkjørt.
Det eneste vi bet oss merke i var at utsikten bakover er ganske begrenset på grunn av det høye bakvinduet - samt at svingradiusen er noe knapp for smidig parkering. Rekkevidde på i-Pace Batteripakken er på 90 kWh, hvorav rundt 85 kWh er tilgjengelig.

Rekkevidde
Ifølge den offisielle WLTP-testen skal dette gi en rekkevidde på 480 kilometer på et fulladet batteri. Under ikke helt optimale forhold like etter at snøen var helt borte fra veiene, med store vinterdekk, landet vi i vår test på like i overkant at 350 kilometer. Under litt mer optimale forhold, og med varmt batteri før avgang tror vi 400 kilometer ville vært helt oppnåelig.
I praksis ser det ut til at du kan regne med et strømforbruk et sted mellom 2,2 og 2,5 kWh per mil - men i perioder var vi nede i rundt 1,7. Jaguar og andre elbilprodusenter har dessverre ikke et like intelligent GPS-system som Tesla, så du kan ikke få rekkeviddeberegninger som du faktisk kan stole på basert på erfaring fra andre sjåføreres erfaringer på samme strekninger.
Når det er sagt så støtter bilen lading på opp til 100 kW, noe som gjør at det skal være forholdsvis enkelt å fylle på litt strøm på en hurtig stopp. Under vår test på Fortums superhurtiglader (180 kW) ladet vi opp fra 50 og 86 prosent batterifylling (41 minutter for 31 kWh). Det er langt under maksimal effekt.
Det er forøvrig verdt å merke seg at bilen ikke støtter vanlig lading på høyere enn 7,2 kW. Med så stort batteri hadde vi forventet mer - fortrinnsvis 22 kW, men i det minste 11 kW. Dette kan fort utgjøre en utfordring, og gjør at du ikke kan ta en «semihurtig» oppfylling i et parkeringshus - og at selv en hel natt lading hjemme er ikke tilstrekkelig til å fylle opp batteriet.
Interiør Vi har kjørt topputgaven av i-Pace, og det er hevet over enhver tvil om at Jaguar er et premiummerke som setter opplevd kvalitet høyt. Interiøret er ikke glorete, men delikat utformet - og det hvite skinninteriøret er det lite å utsette på. Selve setene er svært gode å sitte i, og kan både varmes og kjøles. Rattet er godt å holde i - og de aller fleste funksjoner har du enkel tilgang til.
Naturlig
Jaguar løser enkelte ting på sin egen måte, men når du først har lett én gang fremstår det helt naturlig. Det er ting som at setevarmen er gjemt inn i den samme bryteren som justerer temperaturen på aircondition-anlegget Vi liker særlig den lille detaljen om at bilen har to infotainmentskjermer: En stor hovedskjerm som du normalt forholder deg til, men mens du har en mer mikrojusteringsskjerm ned mot midtkonsollen der du for eksempel kan justere CarPlay-innholdet, selv om hovedskjermen viser for eksempel kart.
Lyden i det Meridian-bygde lydanlegget er forøvrig helt i toppsjiktet, og kan nesten måle seg med det som Burmester og Mark Levinson bygger for henholdsvis Mercedes og Lexus. Om vi skal klage på noe, så må det være brukervennligheten på kjørecomputeren i instrumentpanelet - men også i selve infotainmentanlegget. Tidvis forvirrende, ulogisk og tregt er dessverre ord som faller naturlig å bruke.
Her har Jaguar forholdsvis mye å lære av Tesla, Audi, BMW og Mercedes. Plass Mens livet i forsetene er ganske upåklagelig, er det ikke mye dårligere i baksetene. Bilen er vesentlig kortere enn for eksempel E-klasse, men mye av forskjellen skyldes kortere panser. Det betyr at det er rikelig med bakseteplass, selv for voksne. Plassen i bagasjerommet er ganske god, men den utnyttbare plassen er i praksis ikke spesielt mye bedre enn en sedan.
Den svært skrå bakluka i kombinasjon med ganske høyt gulv, gjør at det ikke er veldig mye utnyttbar plass i høyden. Bilen har også et lite bagasjerom foran, men plassen her er preget av at aerodynamikken har fått fortrinnsrett gjennom en egen luftkanal gjennom panseret. Et friskt pust Det er mange produsenter som ser litt for mye på konkurrentene når de produserer nye biler.
Det skaper ofte gode, med forutsigbare og kjedelige modeller. Jaguar i-Pace er en ganske annerledes bil, og det er kanskje noe av det aller mest attraktive med den. Morselskapet Tata motors har benyttet Jaguar som en slags spydspiss inn i elektrifiseringen, og det har gitt designerne mer albuerom. Resultatet fremstår som en genuint god familie-elbil med en rekkevidde som er god nok for all normal kjøring.
God plass
Dessverre er det fortsatt bare Tesla som har en ladeinfrastruktur som er rask og utbygget nok til å gjøre virkelig langdistanskjøring noe i nærheten av knirkefritt - men hvor mange er det som egentlig kjører Mandal-Vadsø på jevn basis? Den opplevde kvaliteten i toppmodellen som vi har kjørt er svært høy, støynivået er lavt - og det er krefter og kjøreglede nok til å få frem smilet. Tidvis litt stiv? Ja, men det er ingen enkel øvelse å kombinere høy vekt med høy kjøreglede. Vi kunne tenkt oss støtte for raskere lading - både normal- og hurtiglading.
Litt mer plass i de to bagasjerommene er aldri å forakte. Litt bedre brukervennlighet på kjørecomputeren hadde heller ikke skadet. Men det blir pirking: i-Pace er utvilsomt en bil vi kunne levd med til daglig bruk. Bilens kanskje største utfordring fremover er at tiden der nordmenn nærmest overså prislappen på elbil er over. i-Pace har en startpris på rundt 650.000 kroner, men toppmodellen (HSE + tilleggsutstyr) vi har kjørt trekker deg over 850.000 kroner. Tesla har solgt godt av både Model S og X i denne og langt høyere prisklasser, men mange har strukket seg fordi det har vært det eneste alternativet hvis en skulle ha en elbil med brukbar rekkevidde. Når nå Model 3 har kommet til nær halve prisen av det som tidligere var vanlig - og stadig flere «vanlige» elbiler kommer med bedre rekkevidde til enda lavere pris - er konkurransen større enn noen gang.