Bjelleklang:

En minister med alle svarene

I dag valgte den norske finansministeren å ta valget om å ikke følge anbefalingene fra Finanstilsynet, og mykner opp boliglånsforskriften, beholder mulighet for 5 ganger inntekt i belåningen og beholder fleksibilitskvoter. I tillegg fjernes særregler for sekundærbolig i Oslo (40% -> 15% egenkapital), som var satt opp for å beskytte vanlige kjøpere mot “bolig-haier”.

Dette er muligens den mest populistiske valget som er mulig å ta i Norge, i et land hvor nesten alle eier bolig og et land hvor privatpersoner ligger i verdenstoppen av gjeld.

Så dette må da vel være bra? Eller…

Hva er det egentlig de 296 ansatte i Finanstilsynet (trolig alle selv eiere av egen bolig, som betyr at de gir en anbefaling mot egen personlig vinning), er så bekymret for?

Under, er det enkelt illustrert:

Så, mens meglere jubler, de som lever av bonus for å omtale seg i aviser (aka “sjeføkonomer”) jubler og alle de andre som er helt avhengig av at casinoet ikke stenger, jubler.

Så da får vi håpe at den norske Finansministern vet hva han gjør, da han går mot anbefaling av sine egne eksperter. Det er litt uklart for Tep hvorfor ikke Finansministern bare legger ned Finanstilsynet, om hans egne vurderinger er så sterke. Vi er så glade at vi har en så vis mann på topp, at selv 296 eksperter tar feil, og i de neste dagene regner vi med at han skal forklare hvorfor han har rett.

Det er verdt å nevne at ved tidligere anledninger da Finansministeren ble konfrontert med egne feil, ble skylden lagt på rådgivere i diverse offentlige organer.

Denne gangen har han ikke den luksusen, og ansvaret ligger 100% på toppen.

Men hvorfor tas egentlig dette valget akkurat nå, i en tid da verden er midt opp i det som kan være flere av de største krisene på flere generasjoner?

Det kan umulig ha noe med at om det hadde vært valg i dag, så kunne selv Vedum selv være ute av Stortinget. Det kan det virkelig ikke være. For å gamble med hele den norske økonomien i lang tid fremover, på grunn av en millionlønn og en gull-pensjon, DET ville vært uansvarlig det.

Så enda bra det ikke kan være motivasjonen. For det kan det virkelig ikke være. Han må rett og slett vite noe vi ikke vet. Og vi er heldige som har han. Han har rett, alle andre tar feil. Igjen.

La oss bare håpe at verdens finansmarkeder, notorisk for dens stabilitet i 2022 og verdens geopolitiske situasjon fortsetter å være uten et problem i sikte.

I en helt urelatert kommentar, så inverterte den norske tre måneders renten vs tiårsrenten. Dette er et relativt ekstremt tegn på fremtidig nedgang, da det forhindrer banker fra å låne inn kort og låne ut langt med fortjeneste.

Men det er nok heller ikke et problem, fordi Finansministeren vet tydeligvis noe vi ikke vet. Og godt er det. Vi trenger sånne sterke ledere i slike usikre tider. Eller var det sikre tider? Litt uklart.

Teamet som lager denne lille podcasten Tid er penger bøyer oss i støvet fra Finansministerens sjåfør-kjørte BMW med piggdekk, for nok en gang har nok han rett, og vi alle andre tar feil.


Powered by Labrador CMS